Initiatiefgroep BoerSaam

In februari 2022 zijn we met een groep van dertien mensen online bij elkaar gekomen om vorm te geven aan BoerSaam. Tijdens deze eerste bijeenkomst stonden de kennismaking met het concept Herenboeren (toen nog het concept waar we bij zouden aansluiten) en met de andere aanwezigen centraal. Een groep van zeven mensen heeft aangegeven tijdens de eerste fases van het project de kar te willen trekken. Hiermee was de initiatiefgroep een feit. Ondertussen zijn er een aantal wijzigingen geweest in de groep. Hieronder vindt je de actuele groep. 

Doreen de Hoog (Sint Anthonis)

Mijn naam is Doreen de Hoog. Ik woon met mijn gezin in het buitengebied van Sint Anthonis. Ik ben opgeleid in de laboratoriumtechniek en heb gewerkt bij MSD Animal Health (voorheen Intervet). Toen onze kinderen werden geboren stopte ik met mijn betaalde baan en heb me als vrijwilliger op meerdere gebieden ingezet. 

Met ons gezin zijn wij gaan nadenken over hoe we ons steentje kunnen bijdragen aan een gezonde en veerkrachtige leefomgeving voor mens, dier en milieu. Via één van onze kinderen kwamen we in aanraking met het concept van Herenboeren, een initiatief van burgers om een duurzame verandering mee in gang te zetten.

Ik heb me opgeworpen als kartrekker. Inmiddels hebben we een mooie, diverse groep enthousiastelingen bij elkaar om de mogelijkheden voor een eigen boerderij in de regio te onderzoeken. Nu de mede leden nog. Doe je mee?

Jacco Raijmakers (Sint Anthonis)

Mijn naam is Jacco Raijmakers. Ik woon in Sint Anthonis. Hoewel ik een hogere agrarische opleiding heb gevolgd, ben ik nu werkzaam als ICT-systeembeheerder in de Benelux.  Mijn eerste kennismaking met het concept van Herenboeren was toen ik een uitzending op TV zag van de Herenboeren in Boxtel (Wilhelminapark). Dit heeft mij gemotiveerd om een soortgelijk initiatief te starten in de regio Land van Cuijk.

In de supermarkten zie ik dat veel groenten vanuit Spanje of Afrika hier naartoe worden verscheept, terwijl we ze hier ook telen. Dit vervoer legt een grote druk op energie en klimaat. Omdat de macht van de supermarkten hierin heel groot is, heb je als consument weinig keus. Wel kan je zelf je groenten gaan telen, zodat je minder afhankelijk bent. Hier sluit het concept van BoerSaam heel goed bij aan. Lokaal je producten duurzaam verbouwen, weten waar je voedsel vandaan komt, goed voor de mens en het milieu. Daarnaast vind ik het erg leuk om samen een gemeenschap op te bouwen, samen dingen organiseren welke aansluiten bij de normen en waarden van BoerSaam. Hier wil ik me graag als mede-kartrekker voor inzetten.

Henk Schreurs (Sint Anthonis)

Ik ben Henk Schreurs uit Sint Anthonis. Ik heb gestudeerd aan de Landbouw Universiteit, specialisatie Dierwetenschappen. Momenteel houd ik me bezig met toevoegmiddelen voor diervoeding.

Ik ben bewust bezig met voeding, we proberen gevarieerd te eten en verbouwen veel groenten reeds in onze eigen tuin. BoerSaam spreekt mij aan omdat ik vind dat de productie van voedsel anders kan en moet. Met meer respect voor de omgeving en de bodem. Het kan ook een inspiratie zijn voor de huidige landbouw.

Sjaak Cremers (Boxmeer)

Mijn naam is Sjaak Cremers. Ik heb gedurende 30 jaren in Friesland gewoond en gewerkt in verschillende leidinggevende functies in de gezondheidszorg. Tot aan mijn pensionering en verhuizing naar Boxmeer was ik actief bij het schooltuinieren in Sneek. Ik heb me verder bekwaamd in het ecologisch tuinieren en ben vanaf de jaren ’70 lid van Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT).

Sinds 2015 zet ik mij in als vrijwilliger bij de Wereldtuin Verdeliet in Cuijk. Ik zorg daar voor de planning en uitvoering van de groentetuin en werk volop mee in de tuin en de kas.

Mijn motivatie voor BoerSaam is enkele jaren geleden ontstaan na een bezoek aan de Herenboerderij in Boxtel. BoerSaam staat voor mij voor een “eigentijdse boerderij” met een korte productie-consumptielijn, ecologische bedrijfsvoering en teeltwijze; een concept dat tevens invloed kan hebben op de maatschappelijke bewustwording, doorbreken van machtsposities in de voedselketen op langere termijn, regionale versterking, ontwikkeling en samenwerking.

Timmy Barten (Boxmeer)

Mijn naam is Timmy Barten en ik woon samen met mijn vrouw Ellen en zoontje en dochter in Boxmeer. Ik volgde de groep al vanaf het begin, toen het nog over Herenboeren ging. Ik vind het belangrijk om verse groente en fruit te kunnen eten in het seizoen. Naar mijn mening zijn we met z’n allen een beetje ver afgedwaald van de oorsprong van ons voedsel en zijn we die connectie een beetje kwijt. Je ziet dat als je op vakantie ergens bent waar de ingrediënten nog vers en zonder plastic in het schap liggen. Ik kook erg graag en kan niet wachten op meer afwisseling, versere en betere ingrediënten en inspiratie van andere leden. Daarnaast vinden wij het als gezin belangrijk dat onze kinderen wel opgroeien met een idee van waar het voedsel vandaan komt en wat je wanneer kunt eten. 

In de zomer van 2022 heb ik mij aangesloten bij de initiatiefgroep om mee te helpen. Ik ben inmiddels toegetreden in het oprichtingsbestuur en zal mij de komende tijd hard inzetten om het project tot een succes te maken. 

We kunnen met onze initiatiefgroep wel wat hulp gebruiken op dit moment. Met name op het gebied van marketing en social media. Lijkt het je leuk om ons team te versterken en actief mee te werken aan het realiseren van dit project? Dan horen we graag van je. 

Full 1
MEEDOEN?
Samen duurzaam boeren
Full 1