FAQ (veelgestelde vragen)

Hier de vragen die ons het vaakste over BoerSaam worden gesteld.

Om lid te worden van de coöperatie BoerSaam betaal je een inleg voor een ledencertificaat. We verwachten dat dit ongeveer € 1.400.- wordt. Deze inleg kan ik twee termijnen betaald worden. Hiermee wordt je mede-eigenaar van coöperatie BoerSaam. Je kunt dit vergelijken met een waardevaste belegging in een bedrijf. Met dit geld doet BoerSaam haar duurzame investeringen, denk daarbij aan een waterput, afrastering en aankoop van fruitbomen.

Naast de eenmalige inleg per gezin betaal je per mond ongeveer € 10,- per week aan contributie. Per ledencertificaat mag je met vijf monden mee-eten. Dat betekent dat je per periode kunt aangeven voor hoeveel monden je voeding wil afnemen. In eerste instantie wordt er alleen groente aangeboden, de contributie zal dan onder de € 10.- per week per mond uitkomen. Als er ook eieren en vlees wordt aangeboden zullen vleeseters naar verwachting iets boven de € 10.- per week per mond uitkomen.

Je betaalt alleen contributie. Daarmee worden alle kosten van BoerSaam betaald. Vervolgens wordt het voedsel dat van het land komt onder de leden verdeeld. De pakketten met voedsel kunnen eens per week afgehaald worden. Op dat moment hoef je dus niets meer te betalen.

Een ledencertificaat is voor een gezin/groepslid, per certificaat kunnen er maximaal vijf monden mee-eten en heeft twee stemmen in de ledenvergadering. Om eenpersoonshuishouden tegemoet te komen is er een 1-persoonscertificaat ingevoerd, dit certificaat kost de helft van een ledencertificaat. Iemand in bezit van dit certificaat kan maar met één mond mee-eten. Daarnaast heeft dit lid ook maar één stem in de ledenvergadering.

Op dit moment is BoerSaam nog in de oprichtingsfase en kun je nog geen lid worden. Met een intentieverklaring spreek je het voornemen uit om straks lid te worden van BoerSaam. Dit geeft de initiatiefgroep een indicatie hoeveel mensen er straks lid willen worden. Mensen die een intentieverklaring hebben getekend zijn er straks zeker van dat ze lid kunnen worden van de coöperatie.

Als je de intentieverklaring hebt getekend doe je ook al een kleine inleg van maximaal € 140.- (10% van het geld dat je inlegt voor een ledencertificaat). Hiermee kan BoerSaam de eerste kleine investeringen doen die nodig zijn .

Als je een intentieverklaring tekent ben je straks niet verplicht om lid te worden van BoerSaam. Het enige risico dat je loopt bij het ondertekenen van de intentieverklaring is dat de inleg van maximaal € 140.- verloren is omdat dit geld inmiddels door BoerSaam is uitgegeven.

De contributie wordt straks bepaald door de ledenvergadering. De contributie is straks afhankelijk van de producten die BoerSaam gaat produceren. In de eerste fase zal dat alleen nog groente en fruit zijn. Als er eieren, vlees en zuivel aan dit pakket wordt toegevoegd. zal er voorgesteld worden om verschillende tarieven te  hanteren. Een voor een veganistisch pakket (groente en fruit) een tarief voor een vegetarisch pakket (groente, fruit, eieren en eventueel zuivel) een voor een niet vegetarisch pakket (met alle producten)

Als je een intentieverklaring tekent, leg je een bedrag in. Dit kun je zien als een eerste aanbetaling waarmee je aangeeft dat je straks lid wil worden. Dit bedrag van maximaal € 140,- wordt door BoerSaam gebruikt om de eerste noodzakelijke betalingen te doen. Als het niet lukt om BoerSaam op te starten of je wordt straks geen lid van BoerSaam, kan het zijn dat dit bedrag niet terugbetaald wordt.

De intentieverklaring is te vinden op de website van BoerSaam. Hier is de intentieverklaring te downloaden Intentieverklaring – BoerSaam.  De getekende intentieverklaring gemaild worden naar intentieverklaring@boersaam.nl

Ja dat kan. Er worden waarschijnlijk twee momenten per jaar vastgesteld waarop je het aantal monden, als dit wenselijk is, kunt aanpassen .

Als je de intentieverklaring hebt getekend, dan doe je ook al een kleine inleg van maximaal € 140,- (10% van het geld dat je inlegt voor een ledencertificaat). Hiermee kan BoerSaam de eerste kleine investeringen doen die nodig zijn. Wij hopen dat mensen die graag lid willen worden alvast deze bijdrage aan BoerSaam willen leveren.

Omdat we samen de richting van BoerSaam bepalen, wordt er van de leden verwacht dat ze aanwezig zijn tijdens de algemene ledenvergadering. Verder hebben we vanuit BoerSaam geen verwachtingen van onze leden. Maar er kan natuurlijk meer. Als je het leuk vindt, kun je meewerken op de boerderij. Maar dit is op 100% vrijwillige basis. Daarnaast kun je ook op andere manieren helpen, door bijvoorbeeld een plek in het bestuur in te vullen of door deel te nemen aan een van verschillende commissies die ervoor zorgen dat de boerderij straks goed kan gaan draaien.

Tijdens vakanties kan het pakket door iemand anders opgehaald worden. Vooraf zijn alle kosten betaald en je deelt mee in de opbrengsten. Als je deze opbrengst niet zelf kunt ophalen door bijvoorbeeld vakantie, is het leuk om een ander kennis te laten maken met de producten van BoerSaam.